Architektura: Cyclone Shelter / Lindsay Bremner i Jeremy Voorhees

Dzięki uprzejmości Lindsay Bremner i Jeremy ego Voorheesa Propozycja międzynarodowego konkursu na schrony cyklonowe w Bangladeszu autorstwa Lindsay Bremner i Jeremy ego Voorheesa jest konceptualizowana jako budynek łodzi, odwołujący się do dwóch lokalnych typologii.
łódź i lądujący ghat.
Położone w Ranggabali, małej wiosce w prowincji Patuakhali, budynek jest w połowie zanurzony w wodzie w czasie powodzi cyklonowej, podczas gdy na suchych porach roku wyrzucany jest na betonowy ghat.
Schronienie jej mieszkańców w strefie liminalnej między lądem a wodą, dokonuje się poprzez przejście z głębi i sekcji do powierzchni i planu.
Więcej zdjęć i architektów.
opisy po przerwie.
Schron jest wprowadzany po dwóch schodach, oskrzydlając duży schodkowy cokół, który funkcjonuje jako miejsce interakcji społecznych i wymiany podczas suchych pór roku, oraz do cumowania łodzi i tetheringu zwierząt podczas cyklonów.
Ludzie gromadzą się w jego kadłubie, tkane wnętrze wyłożone warstwami łóżek piętrowych i bambusowymi ekranami.
Obejście tej przestrzeni wewnętrznej na poziomie pierwszego piętra jest przejściem za perforowanym betonowym ekranem, który rejestruje ruch wiatru.
Tutaj, w portyku wejściowym, małe zwierzęta gospodarskie i drób są tymczasowo chronione przed wiatrem podczas sezonu cyklonowego.
Przez resztę roku służą one jako przedłużenia przestrzeni wewnętrznej i punktów widokowych, z których można obserwować drogę.
Dzięki uprzejmości Lindsay Bremner i Jeremy Voorhees Betonowa ściana ekranowa jest odlewana w panelach na miejscu, używając bambusa jako szalunku do perforacji.
Łamie ruchy powietrza i ogranicza wzrost wewnętrznego ciśnienia powietrza wewnątrz schronu, jedną z głównych przyczyn awarii budynku w warunkach cyklonu.
Za tym ekranem druga warstwa masywnych kawałków bambusa blokuje się podczas cyklonów, ale w innych przypadkach otwiera całą długość budynku, zapewniając wentylację i przefiltrowane światło do wnętrza.
Zawieszony bambusowy pokład zapewnia więcej miejsca do spania podczas sezonu cyklonowego, służąc jako miejsce spotkań lub szkolne w innym czasie.
plan podstuży Pod schodami wejściowymi zamknięta cysterna wodna zawiera wodę zebraną z dachu, dostępną za pomocą pomp ręcznych przy wejściu do budynku.
Szybkość opadania deszczów monsunowych spadających na dach i kierowanych do tej cysterny napędza turbinę, która generuje energię, przechowywaną do użytku na miejscu.
Łazienki i kuchnia są ustawiane w stos na tyłach budynku, wentylowane kanałami na dach.
Obsługiwane są przez dodatkową cysternę zawierającą wodę zebraną z dachu, przefiltrowaną przez piasek i doprowadzoną grawitacyjnie do zlewów i toalet.
Ścieki odprowadzane są do trójdzielnego zbiornika septycznego i filtru piaskowego, z którego można go ręcznie pompować do nawadniania.
Plan parteru Kadłub schronu, płyty pierwszego piętra, konstrukcja kolumny i dach wykonane są z betonu zbrojonego bambusem, a pozostałe elementy.
Pokład wewnętrzny, ściany ekranu i sekcje otwierające wykonane są z bambusa, o różnej gęstości i konfiguracji.
Ściany kadłuba, zawierające pierwotną przestrzeń mieszkalną schronienia, są odporne na wody powodziowe.
Moment obrotowy opiera się tej masie wody i betonowych zbiorników wodnych na obu końcach budynku.
Dach jest tak ukształtowany, aby zapewnić najmniejszy opór wiatrowi od południowego zachodu, wiatrom wiatrowym.
Plan piętra Architekci: Lindsay Bremner i Jeremy Voorhees Lokalizacja: Ranggabali, Patuakhali, Bangladesz Asystent: Robert Merow Projekt: Międzynarodowy konkurs na schronienie cyklonu w Bangladeszu Data projektu: styczeń 2010
[patrz też: obróbka miedzi, bramki rozsuwane, węże do piaskowania ]

Powiązane tematy z artykułem: bramki rozsuwane obróbka miedzi węże do piaskowania