Kącik architekta – Linnaeusborg, Center for Life Sciences / Rudy Uytenhaak Architectenbureau

Marcel van der Burg Architekt: Rudy Uytenhaak Architectenbureau bv Lokalizacja: Nijenborg 7, Groningen, Holandia Zleceniodawca: Projekty nieruchomości i inwestycji, Uniwersytet w Groningen Wykonawca: Sternike Partnership (Strukton, Voortman, GTI) Obszar projektu: 36 000 m2 Rok projektu: 2010 Zdjęcia : Marcel van der Burg + 15.
Linnaeusborg.
jest nowym budynkiem Centrum Nauk o Życiu na Wydziale Matematyki i Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu w Groningen.
Projekt stanowi element planu rozwoju miejskiego WEST8, w którym Zernike College zostanie przekształcony z technokratycznej placówki uniwersytetu w kampus Arkadii w zielonej scenerii.
Budynek położony jest na wschodnich obrzeżach kompleksu Zernike, bezpośrednio przylegającego do fosy i obszaru przyrodniczego poza nią.
Osiedle dla zwierząt znajduje się od strony północnej, z szklarniami i stanowiskami do testowania na południe.
.
Marcel van der Burg W odniesieniu do szeroko zakrojonego projektu jako całości, Linnaeusborg jest funkcjonalnie zdeterminowanym budynkiem, który choć ma dużą skalę, nie tworzy nieprzeniknionej masy.
Otwiera się na kampus i jest przejrzysty i logiczny w swojej strukturze.
Objętość może być interpretowana jako ciało, które wznosi się z ziemi i częściowo zanika w perspektywie i pochyłym poziomie terenu.
Wzrok podkreślają otwartą przestrzeń, a nie masę budynku.
Brama.
efekt oznacza, że patrzy się przez budynek, a nie na niego.
Trzy obszary badawcze Centrum Nauk o Życiu mieszczą się w dwóch skrzydłach i pomoście, które razem tworzą górną część budynku.
Z parteru powstaje skrzydło zoologiczne połączone z budynkiem dla zwierząt.
Południowe skrzydło, połączone z szklarniami, poświęcone jest botaniki.
Pomiędzy nimi, na wyższych piętrach budynku, skrzydła są.
Zmostkowane.
przez wydziały mikrobiologii i biotechnologii.
sekcja Interakcja, dynamizm, elastyczność.
Podstawowe zasady wewnętrznej organizacji budynku to interakcja, dynamika i elastyczność.
Górna część budynku jest podzielona na strefy, a laboratoria i biura znajdują się w dwóch obszarach z widokiem.
Wydajność i elastyczność tego modelu zwiększa się poprzez dodanie trzeciej strefy obejmującej szereg dodatkowych obszarów.
Bo.
Korytarze.
są ważne w miejscach, w których ludzie pracują razem, korzystnie jest zbudować budynek w taki sposób, aby użytkownicy mogli go przemierzać przez różne obwody.
Dzięki dodaniu otwartych obszarów i połączeń bocznych w środku stosunkowo głębokich skrzydeł, tworzone są również pionowe obwody między kondygnacjami.
sekcja Światło z góry przez otwarte przestrzenie i widoki nieba, ziemi lub wody łączą wnętrza korytarzy ze światem zewnętrznym.
Połączenie laboratoriów, obszarów pomocniczych i biur w połączeniu z przestrzennymi i funkcjonalnymi właściwościami obwodów daje praktyczną, lekką i dynamiczną całość, która jest wysoce wydajna zarówno pod względem architektonicznym, jak i technicznym.
W ten sposób Linnaeusborg wyraża związek między formą i kontekstem, budynkiem i kampusem, krajobrazem i wodą, gościnnością i współpracą.
.
Marcel van der Burg Zrównoważony budynek.
dużo miejsca z relatywnie małymi ścianami zewnętrznymi Linnaeusborg wysoko ocenia kryteria zrównoważonego rozwoju.
Budynek jest kompaktowy, z bardzo korzystnym stosunkiem zewnętrznym do ściany i jest zrównoważony pod względem zastosowanych materiałów i zużycia energii.
Elastyczne wykorzystanie dzięki konsekwentnie stosowanemu planowi zagospodarowania przestrzennego i instalacji sprawia, że budynek jest przyszłościowy pod względem użytkowania.
.
Marcel van der Burg
[patrz też: wbijanie pali, wiercenie w żelbecie, donepezil ]

Powiązane tematy z artykułem: donepezil wbijanie pali wiercenie w żelbecie